Tisztelt Doktornő!
7 hónapos kislányomnak még mindig nem alakult ki az alvás rendszere,sőt rengeteget fel kell kelnem hozzá.5 és fél hónapos koráig csak szopott,mostanra már napi 2x főzelékeket vagy bébiételeket eszik.Étkezéssel szerintem semmi gond,mindent elfogad és persze mellette szopizik.Nappal is össze-vissza alszik.Van hogy 2 órát egyhuzamban 2x,de van hogy 4x kb.20 perceket.Estére 22:00 körül bírom cicin elaltatni,de 1 óra múlva mehetek megint egy pár perces cicire.Egy éjjel 10-15 x is képes riasztani,de nem éhségből,mert enni szinte alig eszik és alszik tovább...Gondoltam én a fogzásra is,de már egy kint vagy elég szépen alul a mellette lévő is kirepedt már.Esténként beszoktam neki dörzsölni egy kis DoloGéllel,fájni nem hiszem hogy fájna mert nem sír csak nyöszörög amikor megébred.Ha nem megyek rögtön hozzá,akkor kezd egy idő után rendesen sírni.Úgy veszem észre,hogy csak "játszik" velem,mert komoly baja nem lehet.Hogyan tudom leszoktatni erről a sok ébredéstől és hogyan tudom vele átaltatni az éjszakát?Korábban már 1-2 alkalom volt,hogy 1x ébredt meg hajnalban.Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel:Anikó
Kedves doktornő!
Nagyon aggaszt 6 hónapos kisfiam kutacsa, ami igazából már nincs. Néhány napja még egy kicsit lehetett érezni, mostanra viszont teljesen bezáródott. Védőnő 1 héttel ezelőtt nézte, mondta is, hogy elég kicsi, még nem kéne becsontosodnia. Vigantolt továbbra is adom, napi egy cseppet. Babám fejlődése teljesen normális ütemben halad, most kezd mászni, gagyogni, segitséggel üldögél, a játékokat pedig már 4 és fél hónapos kora óta ügyesen fogja. Fejkörfogata átlagos, 44 cm. Lehet gond? Kérném mielőbbi válaszát, mert nagyon aggódom. Beszéljek a gyerekorvosommal? Igazából ő még nem mondott rá semmit, csupán a védőnőm jegyezte meg, ám még neki sem emlitettem, hogy mára már benőtt a kutacsa.
Tisztelt Doktornő!
Gyermekem 6 hónapos lesz március 16-án. A kutacs majdnem teljesen benőtt. Úgy tudom 1 éves kor körül kellene teljesen benőnie. Jelent ez valami nagyobb gondot? Helyettesítő gyermekgyógyászunk van a faluban és nem mondott semmi konkrétumot.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Doktornő!
Kisfiam 7 hetes. Három nappal ezelőtt vettük észre, hogy behorpad a kutacsa. Volt olyan nap amikor sokszor behorpadt. Az utóbbi napokban, csak egyszer-kétszer fordult elő. Az olvastam, ez folyadékhiányra utal. Kisfiam kizárólag anyatejet fogyaszt, alkalmanként 50-80g között. Akkor is előfordult, hogy behorpadt a kutacsa, amikor 80g-ot evett. Az orvosunk nem tudott semmit se mondani...
Azt szeretném tudni, hogy mi a teendő ilyenkor, ill.lehet-e ellene tenni valamit, vagy ez normális szoptatott babáknál?
Megjegyzés: 7 napja Calcimuscot kap (napi 1 ampulla), mert kiüti az anyatej.
Választát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Ildikó
Kedves "agnica"
A szopó csecsemőknek is általában hat hónapos kor után már szükséges a kiegészítő táplálás, mert az anyatej már nem fedezi a szükséglelet. Azonban ennyi idősen már van, hogy önökhöz hasonlóan nehezen megy a hozzátáplálás bevezetése.
Nem tudom, hogy otthon készített étellel, vagy bébi étellel próbálkoztak-e. Javaslom, hogy próbálják meg a bébiételeket, ezek közül is először a gyümölcs pépeket, bár van olyan kicsi, aki a gyümölcs helyett inkább a zöldséget-főzeléket fogadja el szívesebben. Szoptatás előtt néhány kanállal kezdjék, próbálják megkeresni a számára legjobb ízt, és ezzel leváltani egy étkezést. Kezdetben nehezen fog menni, de egy kis "szelid erőszakkal", néhány kanalanként emelve az adagot egy idő után sikerülni fog. Sok türelemre lesz szükségük, de ne adják fel.
Dr. Juhász Ilona
Kedves "laszlomoni81"
3 hónapos korban nem a legjobb időtöltés-elfoglaltság, ha ölben sétálunk a kicsivel. Lehet, hogy kisebb korában valami oknál fogva többet tartották kézben és így jól érezte magát, ezért követeli ki ezt a helyzetet. Azonban ez a helyzet sem Neki, és m Önöknek sem a legjobb. Ha a szükségletei (tiszta pellus, jóllakottság,kellő pihenés-alvás a saját ágyában) biztosítva van, ennyi idősen a mászókűban, vagy a földre tett takarón a játékai között "el kell tudnia foglalni" saját magát. Javaslom, ébrenléti időben próbálják meg ezeken a helyeken "elszórakoztatni", lefoglalni. Nem baj, ha egy kicsit sír, általában egy idő után megszokja ezt a helyzetet is. Próbálják meg, egy kis türelemmel sikerülni fog.
Dr. Juhász Ilona
Kedves "földike"
A szülők megfigyelését mindig komolyan vesszük. Az újszülött osztályon tájékozódó jelleggel vizsgáljuk az újszülöttek látását-hallását, de ez nem pontos vizsgálat. Amennyiben a gyanú felmerül, hogy nem reagál gyermeke a hangra, érdemes objektív hallásvizsgálatot kérni a területileg illetékes gyermek fülészeten. Házi gyermekorvosuk, védőnőjük segít, hogy melyik intézethez forduljanak.
Dr. Juhász Ilona
Tisztelt Doktornő!
Kislányom hét hetes. Rengeteget énekelek, olvasok neki, már pocakos korunkban is azt tettem, és eddig úgy tűnt, hogy figyel rá, megnyugtatja.
Mégis pár napja arra lettem figyelmes, hogyha megállok a kiságyánál és szólok hozzá, nem figyel rám, nem fordul a hang irányába. Próbálkoztam egyéb hangadó eszközökkel is, csörgőt ráztam, csettintettem, cuppogtam, fütyültem, furulyáztam, tapsoltam, és még sorolhatnám, de semmilyen zajra nem rezzent össze és nem figyelt a hang irányába. De sokszor, ha mondom neki, hogy mi történik, mit csinálunk, mintha értené amit mondok.
Lehetséges, hogy annyira megszokta a zajokat a füle, hogy nem reagál rá (nem ijed meg), vagy csak egyszerűen nem érdeklik őt? Hány hetes kortól elvárt hogy bármilyen zaj irányába érdeklődően forduljon, vagy összerezzenjen tőle? Meddig érdemes kísérletezni? Vagy most lehet, hogy tényleg nem hall a kislányom?
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelt Doktornő!
Az én kislányom 3 hónapos.Kb.1 hónapja nem marad meg a kezünkben,csak ha arccal kifelé tartva,karon ülve megyünk vele,hordozgatjuk a lakásban,hogy -véleményem szerint-mindent szemügyre tudjon venni.Egy ideig eljátszik a játszó szőnyegen,nézelődik,szintén jól érzi magát a kis zenélő,villogó hintájában is,de utána szinte alig marad meg az ölünkben ülve,mindig "mennie kell"!Olyan,mintha a mi lábainkat használná sajátjának...
Azt szeretném megtudni öntől,hogy ez normális-e az ő korában és hogy nem ártunk-e neki azzal,hogy ebben a testtartásban hozzuk-visszük!Nem lesz-e a későbbiekben gond a kis gerincével?Egyébként nagyon jó kedélyű kislány,izgő-mozgó,sokat kacag,mosolyog.Én úgy gondolom,hogy a csecsemőnk jelzi,ami nem jó neki,tehát neki most így jó.És ön szerint?
Akaratos,mint amilyenek mi is vagyunk a szülei,de néha elég fárasztó,hogy nem lehet ülni,csak állni vagy sétálgatni vele,különben sír.Ez a korszak is el fog múlni egyszer,vagy majd csak akkor,ha már elkezd mászni,járni?
Válaszát előre is köszönöm!!!
Kedves Doktornő!
A kislányom 7 hónapos és még csak és kizárólag anyatejet fogad el. 6 hónapos kora óta próbálkozunk ételekkel, tejpépekkel, gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, azonban mindent kiköp és fintorog az ismeretlen ízekre. Kérdésem, hogy nem baj-e, hogy még csak anyatejes? Milyen módszerrel tudnám megszoktatni vele az új ízeket?
Előre is köszönöm válaszát: Ágnes
Kedves Feri8426
A közösségbe került gyermek az első időszakban szinte állandóan beteg. Ennek oka egy részről a még éretlenebb immunrendszer, más részről pedig az, hogy a szűk, védett családból egy nagy, mindenfajta kórokozót tartalmazó közösségbe került.Ahogy az immunrendszere erősödik, egyre védettebbé válik a fertőzésekkel szemben és egyre ritkábban lesz beteg.
Ennyi idős korban gyakori probléma, hogy a szülők úgy érzik, gyermekük nem eszik semmit, súlya azonban megfelel a korcsoportjának. Szinte nem esznek gyümölcsöt, főzeléket, húst,savanyúságot, válogatnak a felvágottak között, de általában szívesen elfogadnak tésztát, rizst, krumplit, süteményeket.
Szelíd erőszakkal, közös családi étkezésekkel próbálkozhatunk javítani a helyzeten.
Azt nem írta levelében, hogy az étvágytalanság az Önök esetében összefügg-e a közösségbe kerüléssel és ezáltal a gyakori betegséggel. Ugyanis az állandó nátha, orrmandula gyulladás, hurut is okozhat étvágytalanságot egyrészt az ízérzés csökkenése, másrészt a sok váladék képződés miatt. Amennyiben ez az eset áll fent, a hurutos időszak lezajlása után az étvágy is visszatér.
Dr. Juhász Ilona
Kedves Dr.nő.
A kérdésem a következő lenne. Kisfiam nagyon keveset eszik, szinte egész nap nem eszik semmit. Mitől lehet ez. Az utóbbi időben , mióta elkezdte az óvodát nagyon sokat beteg, amit lehet mindent elkapunk. Nem lehet , hogy a rendszertelen evéstől legyengült a szervezete azért kap el mindent.Mit csináljak, hogy többet egyen. Most 4 éves és 15,5 kg normális ez a súly.
Tisztelt Dokotrnő!
Boldog új évet kívánunk Önnek és a babinfómagazin minden szerkesztőjének, munkatársának!
Köszönjük egy hónappal ezelőtti segítő sorait is, a hasonlét nincs erőltetve, és néhány percig jól is viseljük már!!
Kislányunk 2009. július 28-án 33-34. terhességi hétre született 1600 grammal. Koraszülöttsége ellenére hála Istennek minden rendben volt vele, csupán egy lágyéksérvműtéten estünk át három hónaposan. Most öt hónaposan 5 kiló, sokat nevet, „beszél”, jókedvű, figyelme felkelthető. Szeretnék segítséget kérni most az etetésével kapcsolatban.
Napi ötször étkezünk, a tápszer mellett néhány hete elkezdtünk gyümölcspürét és pár napja tejpépet is kóstolgatni. Gyümölcsből néha már 50 g-ot megeszünk. Alkalmanként átlagban 120 ml-t eszik meg, ritkán előfordult 150 ml is, de akad 80, 90 ml elfogyasztott mennyiség. Így naponta 600 ml körül eszik meg. Tudom, a babák tudják, hogy mennyi kell nekik, és az utóbbi két hónapban kb. 40- 40 dkg-ot gyarapodott is, így a kevés mennyiségével már megbarátkoztunk, hiszen születése óta nem eszik nagyokat. Vérvételen és székletvizsgálaton is minden rendben volt vele, bár székletünk 2-3-4 naponta 1x van és talán kicsit szilárdabb alma után, egyébként általában híg . A gondunk azzal van, hogy az étkezések 60-70 %a sok sírással történik, s 40-50 percig tart. 5-8 perc alatt eszik kb. 80 ml-t, aztán általában büfizik is, de utána nagyon sokat kell pihennünk, nézelődnünk, mert ha megkínáljuk, fejét forgatja, sír, látszik, hogy nem akar enni. Ha nem kínálgatom pihenés közben, akkor is sír negyed óra szünet utáni kínálásnál. Ha pedig nem lakott jól, játszószőnyegre rakva, ágyba fektetve nyűgös, ilyenkor ismét kínálom, s sokadjára eszik is, így telik el szűk egy óra az etetéssel. A reggeli első evés 5-6 óra körül zökkenőmentes, sokat (130) is eszik, és a többihez képest rövid idő alatt, 15-20 perc. Az étkezések között 3,5-4 óra eltelik, ha kevesebb időnként etetjük, akkor sem eszik napi szinten többet. Rá kellene hagynunk, ha 70 ml-t evett? Mennyire marad meg a babákban, hogy szondán át is táplálták őket a kórházban? Ez hagyhatott benne nyomot, s ez jön elő szinte minden etetésnél? Vagy azt nem felejti, hogy sokat kínáltam? Mit csináljunk, hogy kellemesebb élmény legyen mindenkinek az etetés?
Segítségét köszönöm: Krisztina
Kedves Mariann 58
Az újszülött kori sárgaság oka nagyon sokféle lehet. lehet élettani, amikor különösebb kezelés nélkül pár nap alatt elmúlik, lehet az anyatej miatt, ekkor sem találunk okot, de hetekig is tarthat.Kialakulhat un. vércsoport összeférhetetlenség miatt, mely nem csak az un Rh, hanem főcsoport miatt is lehet. Erre jellemző, hogy akár az első napon is indulhat, magas értéket érhet el, általában egy hétig tart, majd a továbbiakban a babáknál még vérszegénység kialakulásához is vezethet. Ezen okokon kívűl okozhat nagyobb mértékű sárgaságot fertőzés, anyagcsere zavar, májbetegség, stb is. Idegrendszeri károsodást nagyon magas serum bilirubin szint mellett okozhat csak, ennek megelőzésére mér jóval alacsonyabb vérszintnél kezdjük a akezelést, és ha a szokásos kezelés nem elég (kékfény, infusió, bizonyos gyógyszer), vércserét végzünk. Arról, hogy gyermekének idegrendszeri károsodást okozhat-e az újszülött korban zajlott sárgasága, pontos adatok és a kórlefolyás ismerete nélkül nem tudok, de nem is vállalkozom a megítélésére.
Dr. Juhász Ilona
Kedves Doktornő!
az előző levelemhez szeretnék még hozzáfűzni,hogy 5 hetesen a babám gyógyszeres kezelést kapott.Szépen lassan kezdett normalizálódni az értéke.A lassan szót kihangsúlyoznám,mert 20 hetes korára még a normál érték fölött volt a bilirubinja.Közben erősen vérszegény is lett,amivel szintén kezelték.Természetesen tisztában vagyok azzal,hogy az 5 hetesen mért értékei nincsennek káros hatással az agyára,de hogy előtte mennyi lehetett az rejtély.Természetesen azt sem tudták megindokolni miért húzódott el ilyen sokáig.Egyik orvos azt mondta nem tudott kiürülni,a másik,hogy későn vittük ezért az elmaradt kezelés miatt ,a harmadik azt mondta anyatejes sárgasága volt.De engem igazándiból már nem is foglakoztat,hogy miért húzódott el és nem is akarok senkit hibáztatni.Egyetlen egy dolog érdekel ,hogy a gyermekemnek származhat e maradandó károsodása a történtekből.Akár fizikálisan ,akár szellemileg.
Mégegyszer kérem válaszoljon
Tisztelt doktornő!
A kérdésem már több helyen feltettem ,de választ mindig hiányoságokkal kaptam.
Kisfiam 1 éves.Születése utánni 2.nap besárgult,sárgasága fokozatosan intenzívebbé vált,de mégis hazaengedtek 5.nap.Semmilyen vizsgálat nemtörtént.A védőnő javaslatára 4 hétig vártunk hátha lecseng.Sajna nem igy lett,5.héten vittem orvoshoz,akkora már enyhébben volt sárga,az értékei még viszont akkor is magassak voltak.Össz bili:115,8,direkt bili:15,9
A kérdésem az lenne milyen idegrendszeri károsodást okoz a mgas bilirubin?Csak súlyos károkat,vagy enyhe kárt is okozhat?Olvastam az egyik oldalon,hogy mentális retardációt eredményez.Ez mit jelent,mert azt nem részletezik.A mi orvosunk azt mondta,hogy csak akkor okoz problémát,ha a gyerek agyvérzést is kap,én viszont ugy olvastam,hogy a sárga bőr és szem mellett nincs más tünet,persze az állmosságon meg iyleneken kívűl és a későbbi okozott károk csak 6-7 évesen jelentkeznek.De mi jelentkezik később?Dixlekszia,hiperaktivitás,skrizofénia vagy ingerlékeny -érzékeny lesz?Mi jelentkezik?
Mielőtt doktornő is mondaná,hogy sárgán nem engednek haza senkit.Szeretném elmondani,hogy most sajnos hibáztak és én is hibáztam.Sőt a doktornő aki hazaengedte,későbbi találkozásunkkor azt mondta szószerint idéznék:"anyuka nem ilyenkkor kell aggódni,az első napokban kellett volna odafigyelni,ha megtörtént a baj már ugysem lehet segíteni, törödjön bele"
Nos én ezek után szeretnék mindent világosan látni,így kérem ,hogy pontos információkkal lásson el.
Válaszát előre is köszönöm
Kedves "karsyka"
A 33-34 hétre született koraszülött babáknál az elválasztás üteme hasonló az időre született babákéhoz, tehát bátran próbálkozhatnak a gyümölcs bevezetésével.
hason fektetéssel kapcsolatban azt javasolnám, hogy egy ideig ne erőltessék. Lassan saját magától oldalra, majd hasra fog fordulni. Inkább biztosítsanak számára megfelelő területet, ahol sokat mozoghat. Ha van lehetőség, a földre terítsenek le egy plédet, rá tegyenek egy vékony lepedőt (hogy ne markolássza a pléd szöszeit), és ébrenléti időben fektessék ide. Tegyenek köré játékot, amit lát, de éppen nem ér el. A kíváncsisága sokat segít a mozgás fejlődésében, legyőzheti a hason fekvéssel kapcsolatos ellenérzést.
A kéz "lilulást", ha csak egy alkalommal fordult elő, okozhatta karjának rossz pozíciója, vagy egy szorosabb karkivágású ruha, mely átmeneti keringési zavart okozott. Ha nem ismétlődik, ne foglalkozzanak vele, ha esetleg újra előfordul, jelezzék gyermekük háziorvosának.
Dr. Juhász Ilona
Dr.
Tisztelt Doktornő!
Kislányunk négy hónapos és egy hetes, de a 33-34. terhességi héten született meg. Hála Istennek, csak néhány napos CPAP-os légzéstámogatásra szorult, s ma már az 1600 grammos születési súlyának majdnem háromszorosa.
Szeretném a tanácsát kérni, hogyan szoktassuk meg vele a hason-létet? 98%-ban rögtön sírni kezd, amint a hasa talajt ér. Már előfordult, hogy tartotta magát, lelkesen nézte és hallgatta a zenét a tv-ben, talán ez volt a legjobb trükk, de ez sem kelti fel mostanában a figyelmét. (Sőt néhányszor addig rugkapált, hogy oldalra, onnan meg hátára fordult!) Játékkal is hiába próbálkoztunk, csak sír, sír. Ha a mellkasunkra vettük, azt sem díjazta. Persze próbáltuk hason hagyni, hogy majd alábbhagy a sírás, de tegnap azt vettem észre, teljesen belilult az egyik keze. Lehet, hogy fáj is neki, a kezével van valami? Tanácstalanok vagyunk a párommal.
Másik kérdésem pedig az lenne, hogy a koraszülött és tápszeres babáknál is valós négy hónapos kortól javasolt a gyümölcs, 5 hótól pedig a főzelékek bevezetése? Vagy a várt születését vegyük figyelembe? Almalével már megkínáltuk, azt szereti kanálból elcuppogni.
Válaszát előre is köszönöm!
Krisztina
Kedves Cirmoscsirke.
9 hónapos korban lehet oka az éjszakai fennlétnek a fogzás, azonban ahogy leírta a táplálást, én azon próbálnék változtatni. Két tippem van: az egyik, hogy az esti tápszert próbálja meg leváltani "Jó éjt papira" ez sűrűbb, elhúzódóbb teltségérzést okoz. A másik lehetőség, hogy a napi 3x tápszert csökkentjük, csak 2 x kap tápszert és mellette 1x gyümölcsöt, 2 alkalommal főzeléket, vagy egy alkalommal főzeléket és egy alkalommal korának megfelelő bébi desszertet kínálunk.
A nyugodt alváshoz nem csak az éhség hiánya, hanem egyéb komfort is szükséges. Gondolják át a helyzetet: nincs-e melege (ruházat, fűtés a lakásban), nem szoros-e a ruhája, stb. Sokszor csak ilyen banálisnak mondott ok van az éjszakai nem alvások hátterében.
Dr. Juhász Ilona