Minden, amit a babák biztonságos fürdetéséről tudni kell!

A kisbabák gondozása embert próbáló feladat a szülők számára, ami során a fürdetés kardinális kérdéskör lehet. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk mindent, amit a babák biztonságos fürdetéséről tudni érdemes.
Minden, amit a babák biztonságos fürdetéséről tudni kell!

Gyakran kell fürdetni?

Mivle kezdetben a kisbaba nem mászkál, nem koszolja össze magát, ezért általános vélemény, hogy az első 6 hétben hetente 2-3 alkalom is elegendő fürdetés terén. Természetesen nyáron, nagy melegben, ha úgy látjuk izzadós a kicsi, akkor gyakrabban is megejthetjük a fürdetést.

Jó pár családban egyébként a fürdés egyben a napi rutin része is, mint ráhangolódás az éjszakai alvásra. Az idő előre haladtával azonban, amikor a baba már egyre többet mozog a rendszeres napi fürdetés már egyre inkább javasolt lehet, hiszen könnyedén megizzadhat, nagyobb gyermek pedig könnyen össze is piszkolhatja magát.

Fürdető hely kialakítása

Fürdetés terén az ideális megoldás az lehet, ha egy speciális kád állványra helyezett kis kádban fürdetjük a babát, amíg az meg nem tanul részben magától fürdeni. Amennyiben ez nem megoldható, akkor a fürdőszobát úgy is kialakíthatjuk, hogy legyen egy külön erre befogható hely, amihez mindent megtalálhatunk a Radaway fürdőszoba webáruházban.

Legyen szó azonban bármilyen megoldásról a fürdetésre szánt kádat úgy célszerű elhelyezni, hogy kényelmes legyen a szülők számára a fürdetés, semmiképp se kelljen folyamatosan guggolni vagy görnyedni a kád fölött. a különböző állványok e téren a baba számára biztonságot adhatnak, arról nem beszélve, hogy mi magunk is könnyebben meg tudjuk fürdetni, ha mindkét kezünk felszabadul.

Biztonsági szabályok

Mivel a fürdő nem épp a legbiztonságosabb hely főképp fürdés során, így kiemelt figyelemmel kell lenni a biztonságos fürdetésre. Emiatt néhány szabályt érdemes betartani, hogy gyermekünk végig biztonságban legyen.

Ezen a téren az első és legfontosabb szabály, hogy sosem hagyhatjuk a babát fürdés közben felügyelet nélkül egyetlen percre sem. Emellett azonban az alábbi pár dologra is érdemes odafigyelni a baba egészsége és a hatékony fürdetés érdekében is.

Eszközök biztonságos fürdetéshez

A fürdetés egy olyan folyamat, amihez jó pár eszközre szükségünk lehet, magához a fürdetéshez, vagy épp a gyerek szórakoztatásához, szárításához. Ezek az eszközök az alábbiak lehetnek:

· babakád, babaállvány

· babatartó (műanyag, vagy szivacs)

· babafürdető szer, (gyermekorvos által ajánlott vagy bőrbarát termék)

· fürdőlepedők

· fürdető szivacs vagy fürdető kendő

· vízhőmérő

· hajkefe

Fürdőszoba hőmérséklete

Fürdetés során ügyeljünk arra, hogy a fürdőszoba hőmérséklete mindig megfelelő legyen a kicsi szervezete számára, mert a babák szervezet gyorsan kihűlhet, vagy túlmelegedhet. A fürdéshez amiatt a minimum 24 fok javasolt, de a fázósabb kicsinek a pár fokkal melegebb fürdőszoba is elfogadható lehet.

Fürdővíz hőmérséklete

Természetesen fürdővíz terén is oda kell figyelni. Ezért mielőtt belehelyeznénk a kicsit, mindig ellenőrizzük a víz hőmérsékletét. Ezen a téren az ideális megoldás a 36-38 fokos hőmérséklet tartomány lehet a megfelelő, de persze ez is babafüggő, hiszen jó pár baba a melegebb vízen érzi kényelmesen magát.

Összegezve:

A babák fürdetése tehát komoly feladat, aminek során sok mindenre érdemes odafigyelni. Ezek egy része a baba komfortérzetét, míg mások a szülők kényelemérzetét szolgálják. Éppen ezért érdemes alaposan megfontolni, hogy adott fürdőszobába, adott habitusú gyerek mellé milyen eszközökre, kiegészítőkre lehet szükség majd, hogy zavartalan legyen az akár mindennapos fürdetés is.

Kapcsolódó cikkek

GaGaGu – a fekete-fehér játék az új trend a babáknak?

GaGaGu – a fekete-fehér játék az új trend a babáknak?

Elérhető a lengyel játékforgalmazó, a TM Toys saját, babáknak készített és fejlesztett termékcsaládja, a fekete-fehér színvilággal és különleges textúrákkal ellátott GaGaGu.

Négyes ikrek pelenkázása

Ügyes anyuka mutatja be, hogyan teszi tisztába négyes ikreit

Egy anyukáról számolunk be, aki a négyes ikreit teszi tisztába.