Laktózérzékeny a kisbabám?

Laktózérzékenység (intolerancia) során a szervezetünk képtelen lebontani a tejben, tejtermékekben jelen lévő cukrokat. A laktózintolerancia felnőttkorban is nagy fájdalmakat és kényelmetlenséget tud okozni, de hogyan vesszük észre, ha már kisbabánk is ezzel a betegséggel küzd?
Laktózérzékeny kisbabák - így vedd észre!

A tejben és tejtermékekben lévő cukrokat nem mindenki szervezete képes lebontani. Aki erre képtelen az laktózérzékenységgel küzd. Ilyenkor az adott szervezetben nincs meg, vagy alacsony szintű a cukor lebontásához szükséges laktáz enzim.

A laktózérzékenységnek három fajtája létezik, de először csak az egyikről (ami szerencsére nem túl gyakori - de előfordul), az úgynevezett veleszületett laktáz-elégtelenségről írunk pár sort. Ez a fajta betegség a nevéből is adódóan már születéskor a gyermek szervezetét uralja, és nem sokkal azután állandó hasmenés, hasfájás (gyakori vagy folyamatos sírás) formájában hívja fel magára a figyelmet. Az anyák ilyenkor nagyon megijednek, de a lényeg, hogy minél hamarabb kiderüljön mi a baj, és kezeljék a betegséget.

Ha kiderült, hogy erről a betegségről van szó, azonnal el kell hagyni a gyermek anyatejjel, tehéntejjel és egyéb tejtermékekkel való etetését, és kizárólag laktózmentes termékeket szabad neki adni. Nagyon fontos, hogy ezt betartsuk, hiszen ha nem kezeljük a babának később különböző szervi problémái is kialakulhatnak, például szürkehályog, májkárosodás

Ettől a ritka betegségtől azonban különbözik a másodlagos laktózérzékenység, ami szintén kialakulhat kisbabáknál például egy vírus mellékhatásaként vagy túlzott laktóz-adagolás esetén. A tünetek itt is ugyanazok, mint az előbb említettek. A gyermeknek tehát ebben az esetben is el kell hagyni a laktózt tartalmazó termékek fogyasztását az orvos által meghatározott ideig. Ez a fajta betegség egy idő után enyhülhet, vagy elmúlhat, ha időben elkezdjük kezelni a tüneteket.

A legfontosabb, hogy ha gyermeketeknél a korábban említett tüneteket tapasztaljátok, azonnal forduljatok orvoshoz!

Kapcsolódó cikkek

GaGaGu – a fekete-fehér játék az új trend a babáknak?

GaGaGu – a fekete-fehér játék az új trend a babáknak?

Elérhető a lengyel játékforgalmazó, a TM Toys saját, babáknak készített és fejlesztett termékcsaládja, a fekete-fehér színvilággal és különleges textúrákkal ellátott GaGaGu.

A kismama jóga előnyei

A kismama jóga előnyei

A cikkből megtudhatod, mik a kismama jóga előnyei.