Milyen dolgokat fejlesztenek az oktatójátékok?

A tanulás alapja a játék, hiszen így a gyermekek pozitív érzelmeket kapcsolnak a tudáshoz. Kezdetben a kicsik utánzással tanulnak, majd környezetük tárgyaival foglalatoskodnak, próbálgatják őket. Rengeteg mindenben látnak fantáziát, így gyakran egy falevéllel is órákon át elszórakoznak.
Milyen dolgokat fejlesztenek az oktatójátékok?

Szülőként azt szeretnénk, ha gyermekünk tevékenységei fejlesztő hatással lennének rájuk. Ez gyakorlatilag bármire igaz, hiszen a legapróbb, legegyszerűbb új tapasztalatból is tanul a csemete. Az oktatójátékok viszont célzottan erősítenek bizonyos területeket, ezáltal nagyobb hatásfokkal működnek. Cikkünkből ezeket ismerhetitek meg.

Verbális fejlesztés oktatójátékokkal

A mesékkel és mondókákkal töltött percek elősegítik a kicsik szókincsének bővülését, valamint a helyes hangképzést. Mindezt azonban további kommunikációs feladatokkal is támogathatjuk. A legtöbb ilyen terméket logopédusok is ajánlják. Átlag gyermekek, de megkésett beszédfejlődéssel küzdők is profitálhatnak belőlük. Néhány népszerű lehetőség:

· szókincsbővítő kártya

· ABC betűvonat

· beszéltetős könyv

· memóriakártya

· szókirakó

Mindezek előnye, hogy nemcsak passzív, hanem aktív tevékenységet is magukban foglalnak, hogy gyorsabban javítják a kommunikációt.

Logikai készség

A mindennapi életben való boldoguláshoz az egyik legfontosabb készség a logika. Legyen szó formák szerinti párosításról, dominóról, számolást segítő foglalkoztatókról, Rubik kockáról vagy kvízkártyákról, biztosan öröm lesz velük a tanulás. A lényeg, hogy gyermeked életkorának megfelelő foglalkoztatót szerezz be. Ha Te is szívesen erősítenéd csemetéd logikáját, vásárolj Djeco játékokat, s nem csalódsz majd!

Finommotoros készségek

Néhány szülő kétségbeesik, mikor az óvodában kérik, hogy erősítsék az ovis finommotoros készségeit. Mit is jelent ez pontosan? Apró, finom mozgásokról, kézügyességről van szó. Mindez főleg az írás megtanulása során válik hasznossá, persze egyébként is nélkülözhetetlen képesség.

Rengeteg lehetőség van, hogy a csemetéket erre fogékonyabbá tegyük. Lássunk néhány oktatójáték ötletet:

· matatófal

· formaberakók

· egyre nehezebb puzzle

· labirintus feladványok

· rajzolós foglalkoztatók

· gyurmázás

· finommotorika fejlesztő készlet

A folyamat lényege a fokozatosság. Mindig egy szinttel nehezebb kihívással szembesüljön a kicsi, hiszen így lesz sikerélménye.

Összegezve: Az oktatójátékok célzottan és hatékonyan erősítik azt a területet, melyre specializálódtak. Előnyük, hogy nagyon ötletesek és vonzók a kicsik számára, így biztosan örömüket lelik majd bennük. Segítségükkel a legjobbat hozhatjuk ki gyermekünk képességeiből.

Kapcsolódó cikkek