A fogmosás fontossága babakorban

A helyes fogápolás nem csak felnőtt-, de gyermekkorban is nagyon fontos. Lényeges, hogy a gyermekeinket már kiskoruktól rászoktassuk a fogak tisztán tartására. Néhány tipp, hogy hogyan lehet ez egyszerű:
Fogmosás kisgyermekeknek

A gyerekek általában nem jó kedvvel állnak a fogmosáshoz, fogápoláshoz, pedig ez nagyon fontos. Szülőként a mi feladatunk, hogy gyermekünk életében a fogápolás ne nyűg legyen, már kicsi gyerekkorban úgy kellene szoktatnunk őket, hogy szeresség a fogaikat ápolni.

A baba első fogai körülbelül 4-6 hónaposan bújnak elő. Már az első fogakat érdemes és fontos lenne ápolni: egy tiszta tetrapelussal naponta áttörölgethetjük, valamint fontos a rendszeres rágás is, amit a darabos ételek bevezetése előtt fogzást könnyítő rágókával tudunk megoldani, később pedig a darabos ételek fogyasztása biztosítja a kellő rágásmennyiséget.

Fogorvoshoz elsőként 12 hónapos korban érdemes elmenni a kicsivel, még akkor is, ha nincsen semmilyen baj a fogaival. A fogorvos felméri a fogak aktuális állapotát és azt, hogy milyen kockázatok veszélyeztethetik a gyermek fogait később.
Az egészséges fogak megőrzésében nagyon nagy szerepet játszik az édesség, fontos, hogy gyermekünknek ne adjunk túl sokat belőle, és lehetőség szerint ne cukros üdítőket, hanem inkább vizet igyon. Ha mégis cukros italt fogyaszt, főleg este, lefekvés előtt, akkor utána mindenképpen mossuk meg a fogát.

Rá kell szoktatnunk őket a fogmosásra is, ez pedig elég egyszerű folyamat.

Már az első fogak megjelenésekor rendszeresen adjunk a babánknak rágókát. A legjobb, ha kifejezetten babafogak tisztítására való gumis rágókát, babafogkefét szerzünk be. Ezzel mi is tisztíthatjuk a fogát, de engedjük, hogy ő is rendszeresen a kezébe fogja, ismerkedjen vele.

1 éves kora után, amikor a babának már több foga van, minden főétkezés után közösen mossunk fogat! Este és reggel ebben még mi is segíthetünk neki, de fontosabb, hogy ő maga próbálkozzon, hogy így megkedvelje a fogmosást.

Totyogó korában továbbra is jó, ha minden főétkezés után van egy közös fogmosás, így a kicsi tőlünk is lemásolhatja a fogmosás mozdulatait és ő is egyre ügyesebb lesz benne. Emellett foa vitaminbevitel, de a fogak egészsége miatt is fontos, hogy sokat rágcsáljon ropogós zöldségeket, például nyers répát, almát, karalábét vagy uborkát.

Természetesen vannak különféle mesék, dalocskák, történetek, amik segítenek abban, hogy a gyermekünk szívesen ápolja fogait, ilyen például nagyobb korában a fogtündér szerepe, aki csak akkor hoz a kihullott fogért ajándékot, ha az a fogacska szép tiszta és egészséges.

Kapcsolódó cikkek

Kreatív előtte-utána fotózás

Íme a legkreatívabb előtte-utána fotók a babavárásról

A cikkben bemutatjuk, hogy milyen a terhesség előtti és utáni élet.

Sztáranyukák vallomásai

Sztármamik vallomásai az anyaságról

A cikkben sztármamik vallanak az anyaságról.