A kellemes hangok, a zene fontossága a kisbabáknál

A várandósság alatti éneklés, zenehallgatás bizonyítottan hatással van a kis fejlődő szervezetre a pocakban. 9 hónapon keresztül hintázaik a baba az anyaméhben a szívritmus dobogására, érdemes ez idő alatt kellemes zenékkel, énekléssel tovább erősíteni a kapcsolatot.
A zene fontossága a babáknál

A zene abszolút pozitív hatásai ma már köztudottak és bizonyítottak, emellett az is, hogy a még anyaméhben rejlő csöppségek is hallják a kintről beszűrődő zajokat, és érzik a rezgéseket, így nagyon fontos, hogy így is kapcsolatba lépjen velük a kismama.

A pozitív változásokat számos tudományos adat is bizonyítja. Anyaként leginkább saját énekhangunkat érdemes bevetni, még akkor is, ha úgy gondoljuk, nincs jó énekhangunk.

A kicsiknek szóló éneklés és zenélés, nemcsak erősíti a kapcsolatot, de sok szempontból fejleszti is a babákat.

Különleges dolog, hogy a zenehallgatással, énekléssel nagyon korán, már a tizenhatodik héten kapcsolatot teremthet magzatával a kismama, hiszen a belső fül segítségével már ekkor érzékel hangokat a kicsi. Ezért egyértelműen hallja az anyukája vérkeringésének, emésztésének zörejeit, a magzatvíz miatt kissé tompábban, de a külvilágból érkező hangingereket is képes hallani, és a csontok hangvezető képessége révén valamilyen szinten az anya beszédét is.

Ha a kismama dúdol vagy énekel a terhesség alatt, akkor még izgalmasabb, teljes testet és lelket átmelengető hangélményt nyújt a méhen belül hallgatózó kicsinek.

A huszonegyedik héttől a babát hallása tejesen kifejlettnek tekinthető, ilyenkor már egyértelműen reagálnak a külvilágból érkező zörejekre, hangokra. Például "erős mozgással fejezi ki nemtetszését, amikor hirtelen zajokat hall, ha túl hangos a film moziban, vagy túl erős a basszus a koncerten" - mondja Dr. Asztalos Kata, egyetemi adjunktus, kutató.

Ma már az is biztos, hogy az újszülöttek egyértelműen emlékeznek az anyaméhen belül hallott hangokra, hiszen a születés után sokkal erősebben reagálnak az anya hangjára, illetve a már magzati korban hallott zenékre. Ezeket az auditív emlékeket felhasználva tehát az állandóság és biztonság érzetét adhatjuk meg a babánknak mind a várandósság ideje alatt, mind a születés után.

Minden hangszóróból szóló zenénél jobban hat a babákra és kisgyerekekre, ha a szüleik énekelnek nekik. Az énekléssel ugyanis olyan meghitt légkör alakul ki, ami szorosabb kötődést biztosít a szülő és a gyerek között.

Kutatások bizonyítják, hogy az énekléstől, hangszeres játékoktól a gyerek érzelmi intelligenciája magasabb lesz, empatikusabb, érzékenyebb felnőtt lesz és a kreativitás is fejlődik.

A korán elkezdett hangszeres zenélés fejlesztő hatását még képalkotó módszerekkel is bebizonyították: azoknál a gyereknél, akik hétéves koruk óta heti rendszerességgel zenélnek, azt tapasztalták, hogy huszonöt százalékkal megvastagodott a jobb és bal agyféltekét összekötő, kérgestest nevű agyi struktúra, mely a két agyfélteke közötti információáramlást biztosítja. - írja a babaszoba.hu.

Nagyon fontos tehát a babának és a mamának egyaránt a szoros kötődés, ami a kellemes zene, dallamok és éneklés hatására alakulhat a legjobban.

Kapcsolódó cikkek

A kismama jóga előnyei

A kismama jóga előnyei

A cikkből megtudhatod, mik a kismama jóga előnyei.

Fogmosás kisgyermekeknek

A fogmosás fontossága babakorban

Már babakorban is fontos a fogmosás.

GaGaGu – a fekete-fehér játék az új trend a babáknak?

GaGaGu – a fekete-fehér játék az új trend a babáknak?

Elérhető a lengyel játékforgalmazó, a TM Toys saját, babáknak készített és fejlesztett termékcsaládja, a fekete-fehér színvilággal és különleges textúrákkal ellátott GaGaGu.