Fontos a mászás!

A babák mozgásfejlődése során kiemelt figyelmet szentelünk a mászásnak. Ezt a témát azonban gyakran félreértések, bizonytalanság járja körül. Az biztos, hogy ez a mozgásminta kulcsfontosságú lehet az idegrendszer fejlődésének szempontjából, de az, hogy a szülőnek mennyire kell beleavatkoznia, illetve mi történik, ha kimarad ez a fázis, a cikkben beszélünk.
Miért fontos a mászás a baba életében?

A babák általában 6 és 10 hónapos kor között kezdenek el mászni. Akkor, ha a gyermek egészséges, semmilyen szülői beavatkozás nem szükséges ahhoz, hogy ez a folyamat beinduljon, viszont fontos, hogy figyelni kell, mikor jelenik meg a baba életében az igény a mászásra.

"A testnek a koordináció és az izomerő szempontjából is meg kell érnie a négykézláb helyzet felvételére és a mászás mozgássorának kivitelezésére. Tehát ha a csecsemő képes a hasán fekve nyújtott karral támaszkodni, a tárgyak után hason mindkét irányba elfordulni, illetve kúszó mozdulatokkal előrehaladni, akkor elmondhatjuk, hogy felkészült a négykézláb helyzet kivitelezésére, amely kiindulása lesz a mászó mozgássor megszületésének. Idővel ringómozgásokat fog majd végezni ebben a pozícióban, amivel felkészíti magát az elmozdulásra" – mondja Türei Orsolya DSGM szakgyógytornász.

Amennyiben szülőként egy kis elmaradást észlelünk, akkor vannak módszerek, amelyekkel segíthetjük gyermekünket. Ha szeretnénk a nyújtott karú támasz végzésére bírni, akkor nincs más dolgunk, mint különféle tárgyakat, párnákat elhelyezni a mozgásterében, amelyeken keresztül kell haladnia a kicsinek, amihez muszáj jobban megemelnie a mellkasát és a fenekét, illetve fel kell tolnia magát nyújtott karú támaszba. Ha azonban a baba végül mégsem veszi fel a négykézláb testhelyzetet, hanem csak kúszik, akkor valószínűleg érdemes szakember segítségét kérni.

Mindenesetre, ha a mászás bármilyen okból kimarad a baba életéből, nagyon fontos felkeresni egy szakembert, aki segít beindítani a babák testi fejlődése szempontjából a rendkívül lényeges nagymozgást.

Kapcsolódó cikkek

3 tuti spórolós tipp jövendőbeli anyukáknak!

3 tuti spórolós tipp jövendőbeli anyukáknak!

A cikkben 3 spórolós tippet mutatunk be.

Ezért finom a kisbabák illata

Ezért van finom "babaillatuk" a kisbabáknak

Mutatjuk, miért is olyan jó a babák illata.

GaGaGu – a fekete-fehér játék az új trend a babáknak?

GaGaGu – a fekete-fehér játék az új trend a babáknak?

Elérhető a lengyel játékforgalmazó, a TM Toys saját, babáknak készített és fejlesztett termékcsaládja, a fekete-fehér színvilággal és különleges textúrákkal ellátott GaGaGu.