Egy babának is fontos a napi rutin - de mikor szoktassuk rá?

Szakértők között is eltérő a vélemény, hogy mikortól is van szüksége egy csecsemőnek a napi rutin kialakítására. Vannak azonban olyan dolgok, amik általánosságban jó ha meghatározott időben válnak megszokássá a gyermekeknél.
Babák napi rutinjának kialakítása

Egyes szakértők, kutatók szerint minél előbb, -akár már 2 hetes kortól- rá van szoktatva a baba egy meghatározott rutinra, annál jobban fog fejlődni, annál könnyebb lesz vele az élet. Vannak viszont, akik szerint elég 2, vagy 4 hónapos kortól beállítani náluk egy rutint, hiszen ekkortól ekkortól már biztosan érzékelik a körülöttük zajló folyamatokat. Ha ilyen dilemmába ütközik egy újdonsült anya, a legjobb, ha nem böngészi az internetet különféle javaslatok, megoldások keresése céljából, hanem egyszerűen a gyermekével foglalkozik és azt figyeli meg, hogy az ő babájának mire van szüksége. Hiszen ezt a legjobban egy anya érezheti.

Ettől függetlenül fontos, hogy legyen egy kialakított napi rutin, amire rászoktatjuk a gyermeket, ezt viszont a legjobb, ha a kicsihez igazítjuk. Figyeljük meg, hogy ő hogyan és mikor szeret enni, inni, aludni. Ezeket akár fel is jegyezhetjük, sőt a legjobb, ha vezetünk erről egy kis naplót is, hogy biztosak legyünk a dolgunkban. Egy kis idő elteltével ugyanis látni lehet majd, hogy a gyermek is hasonló időpontokban igényli a különböző energiaforrásokat, így könnyebben állhatunk be megadott időpontokra napközben.

Persze a leglényegesebb, hogy ha már kialakult egy rutin, azt viszont valamilyen oknál fogva gyermekünk meg szeretné törni, például hamarabb álmos, vagy éhes, és ezt az anya észreveszi, akkor semmiképp sem vonjuk meg tőle az igényeit, hiszen a legfontosabb az ő egészsége és fejlődése.

Az pedig már részletkérdés, hogy hogyan szoktatjuk a kicsiket, viszont egy jó ötlet lehet például, ha amíg csak lehet, nem adunk nekik egészségre káros ételeket, például édességeket. Hiszen amíg nem ismeri ezeknek az ízét, addig nem is fogja igényelni.

Kapcsolódó cikkek

3 tuti spórolós tipp jövendőbeli anyukáknak!

3 tuti spórolós tipp jövendőbeli anyukáknak!

A cikkben 3 spórolós tippet mutatunk be.

Kreatív előtte-utána fotózás

Íme a legkreatívabb előtte-utána fotók a babavárásról

A cikkben bemutatjuk, hogy milyen a terhesség előtti és utáni élet.