Bölcsőde- és óvodaválasztás: a legfontosabb tudnivalók

Amikor a kisgyermek eléri azt a kort, amikor bölcsődébe vagy óvodába kerül, előtte a szülők, főként az anyuka az aki nyomozást végez arról, hogy hova, melyik intézménybe is merje helyezni a gyerekét.
Bölcsőde- és óvodaválasztás: a legfontosabb tudnivalók

Ugyanis mindkét intézményből kevesebb van mint kellene, megy a harc a helyekért. Sokféle szempont alapján döntünk az intézmény mellett, bár az óvodások jobb esetben esetleg már bele is szólhatnak abba, hogy hova, melyik óvodába szeretnének járni.

Melyek azok a szempontok amelyek alapján döntenek a szülők?

Nézzük, hogy mit vesznek figyelembe a szülők, amikor választásra kerül sor.

● A pedagógus és a dajka személye

Az óvoda vagy bölcsőde kiválasztásakor még mindig a gyermekekkel foglalkozók személye a legfontosabb. Mindenki nyugodtabban hagyja ott a gyerekét ahol türelem, figyelem és szeretettel teli odafordulás jellemzi a csoportban dolgozókat.

● Az intézmény értékrendje

Fontos, hogy az intézmény értékrendje találkozzon a mi értékrendünkkel és elképzeléseinkkel. Ehhez segítséget ad az óvoda, bölcsőde nyílt napja ahol megismerkedhetünk a dolgozókkal munka közben, szét tudunk nézni a csoportokban, megnézhetjük az intézmény felszereltségét, az udvart, a csoportszobák felszereltségét is. Fontos, hogy a nyílt napon a gyermekünk is részt vegyen.

● Az intézményvezető

Fontos szempont az is, hogy az intézmény vezetőjének milyen a kommunikációja, mentalitása, hiszen az intézményt az ott dolgozók alakítják élükön a vezetővel.

● Feltérképezés

Az interneten működő fórumok, szülői csoportok segítenek a tapasztalatok megosztásában. Megkeresik a szülők azokat az ismerősöket, akiknek már oda jár a gyereke és kikérik a véleményüket az intézménnyel kapcsolatban. Ezek a tapasztalatok sokat nyomnak a latban.

Az oviságynemű webáruházban az ovis gumis lepedők ára széles kínálatot mutat, főként ha a 2, 5, vagy 10 db-os csomag változatot választjuk. Nem mindegy ugyanis, hogy mi az, amit megadnak és mi az, amiről magunknak kell gondoskodni.

● Utazás

Sok esetben nemcsak a nagyvárosban élők számára fontos szempont, hogy hiába a körzeti óvoda garantált férőhelye ha a szülő munkája olyan távolságban van, hogy nem tudja megoldani a gyermeke szállítását, Ilyenkor sok esetben marad a távolabb lévő a szülő munkahelyéhez közeli intézmény.

● Plusz foglalkozások, egyebek

Sok esetben kérdés, hogy van-e lehetőség különórák igénybevételére, viszik őket úszni, járhat-e focizni, tanulhatnak nyelvet, van sószoba? Ma már ezek is lényeges kérdései a szülőknek.

● Étkezés

Az étkezés szempontjából ki kell emelni a különleges igényű gyermekek étkeztetésének a biztosítását. Bár mindenhol kötelező ezt biztosítani de a speciális igényű gyermekek szüleinek kevés a jó tapasztalata. Érdemes arról is beszélni ha családi megfontolásból követ a gyermek bizonyos fajta étkezést.

Összegezve

Amikor a gyermekünknek bölcsődét vagy óvodát választunk a legfontosabb tényező a pedagógus és a dajka szeretetteljes viselkedése a gyermekünkkel, de az intézmény értékrendje és az intézményvezető személye és viselkedése is nagyban befolyásolja a döntésünket. A plusz foglalkozások lehetősége és a szülők munkahelyének közelsége is befolyásol bennünket az intézmény kiválasztásánál.

Kapcsolódó cikkek

Mióta öltöztetjük kékbe a kisfiúkat?

Mikor lett a fiúk színe a kék?

Ma nagyon furcsának tűnik, pedig nem is olyan régen még a kislányokat öltöztették kékbe.

Babanyelv

Hogyan tanul meg beszélni a baba

A cikkből kiderül, hogyan beszéljünk a babához.

GaGaGu – a fekete-fehér játék az új trend a babáknak?

GaGaGu – a fekete-fehér játék az új trend a babáknak?

Elérhető a lengyel játékforgalmazó, a TM Toys saját, babáknak készített és fejlesztett termékcsaládja, a fekete-fehér színvilággal és különleges textúrákkal ellátott GaGaGu.