Mikor mehet bölcsibe a gyermek?

Néhány tipp kisgyermekes anyáknak.
Tippek kisgyermekes anyukáknak - bölcsőde

Manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek a bölcsődék is (sajnos) a kisgyermekes anyák körében. A felgyorsult, modern világban ugyanis, ahol már a nőknek sem csak az anyaság a szerepük, szükség van már az óvoda előtt olyan közegre, ahol vigyáznak a kicsikre, amíg a szülők dolgoznak.

Természetesen ezzel kapcsolatban is megoszlanak a vélemények. Jó, ha az egy éves gyerek már kiszakad az otthoni közegből, és kortársaival fejlődik, idegen felnőttek között? Jó, ha egész nap a bölcsőde falai között van, szülők nélkül? Ha pedig ez jót tesz neki, akkor mégis mikor kell beíratni, hány éves korban érdemes bölcsibe indulni?

Ehhez hasonló kérdések szinte minden anyuka fejében megfordulnak, akik nem tudnak 3 évig otthon maradni kisbabájukkal, hamarabb szeretnének visszamenni dolgozni, vagy csupán úgy érzik, jobb ha gyermekük a kortársakkal együtt szocializálódik már egészen kiskortól kezdve.

Különböző kutatások eltérő véleményt mondanak arról, mi is jó a gyereknek.

Vannak, akik szerint nem jó, ha 2 éves kor előtt a kicsi elszakad az édesanyjától napi több órára. Mások viszont azt mondják, jót tesz, és kifejezetten nagy fejlődést mutat, ha a gyermek többet van vele egykorú társaival és megtanul különböző élettani dolgokat, szabályokat.

Persze nehéz elengedni egy 2 éven aluli gyermeket napi több órára, mégsem kell túlzottan aggódni, ha így adódik a helyzet. A fontos, hogy olyan bölcsődébe írassuk a gyermeket, ami hasonló az otthoni körülményekhez légkörben, hangulatban egyaránt. Az anyai ösztönök általában megsúgják, melyik az a hely, ahol a kicsi valószínűleg jól fogja érezni magát. Fontos, hogy a gondozók viselkedése, magatartása is szimpatikus legyen a szülőknek, hiszen így sokkal nyugodtabb szívvel fogják otthagyni velük a gyermeküket.

Kutatók abban azért megegyeznek, hogy az a legideálisabb, ha a gyermek maximum a délelőttöt tölti bölcsődében, és aludni már hazajár. Ez persze minden szülő önálló döntése.

Minden gyermek más, lehet, hogy egyesek életére pozitív, másokéra negatív hatással lesz a bölcsőde, de egy próbát mindenképp megér!

Kapcsolódó cikkek

Fiatal influenszerek - 1. rész

A világ legfiatalabb influenszerei (1.rész)

A cikkben a világ legfiatalabb influenszereit mutatjuk be.

Életveszélyes cipőpróba

Kórházba került egy kislány a cipőfelpróbálás után

A cikkben megtudhatod, miért vigyáz, amikor cipőt veszel a gyerekednek.

Ennyi időt töltsön a gyerek a képernyő előtt

Mennyit ülhet a gyerek a képernyő előtt?

Családonként eltér a válasz a fenti kérdésre, pedig ma ismerjük a tudományos választ és magyarázatot is.