Ismertesd meg babádat új ízekkel a BLW módszerével

Egy baba születése után az anyatej, annak híján a tápszer a legfontosabb táplálék. Az első fél év így telik el, majd fokozatosan ismerkedni lehet a szilárd ételekkel, hiszen annyi mindent kell megkóstolniuk. Ezt nevezik hozzátáplálásnak. Rendszerint megfőzve, pépesített formában és fokozatosan vezetjük be a különböző alapanyagokat a kicsi étrendjébe. Lesznek olyan ételek, amelyeket nem szeret, mást viszont lelkesen kóstol.
Ismertesd meg babádat új ízekkel a BLW módszerével

A hozzátáplálás működhet más elvek szerint is. A BLW (baby-led weaning), vagyis igény szerinti hozzátáplálás azt jelenti, hogy igazodunk a kicsi ízléséhez és megadjuk számára a választás lehetőségét.

Így csináljátok!

Ahogy stabilan és egyedül képes ülni a baba, már a BLW is megkezdődhet. Mellette természetesen ugyanúgy folytatódhat az anyatejes vagy a tápszeres táplálás. A legfőbb elv az, hogy a zöldségek, gyümölcsök lehetnek párolva, főzve, nyersen, de semmiképp nem kell pépes állagúvá tenni, ugyanis éppen az a lényege, hogy az új ízek mellett az új textúrákkal is megismerkedjen a kicsi.

Igyekezzünk minél bőségesebb választékot felkínálni, hogy szabadon válogathasson az ételek között. Úgy tálaljuk a baba számára az ételeket, hogy azt könnyen a kezébe tudja venni. Hagyjuk, hogy önállóan válassza ki, mit szeretne kóstolni és azt is engedjük meg, hogy a maga ütemében történjen az étkezés. Ne adjunk semmit se a kezébe, és ne is etessük, mert így az igény szerinti táplálás már nem a baba igényéről szól. Ez nem azt jelenti, hogy az apróság elé terítünk néhány alapanyagot, aztán magára hagyjuk, hadd csemegézzen. Mindig legyünk mellette.

Amikor evésre készülődik a család, az jelentse azt, hogy a baba igény szerinti táplálkozásával essen egybe. Ez azért jó, mert a napirendbe beillő programmá válik az étkezés és a pici gyermek számára mintaként szolgál az, hogy mit lát a családtagoktól.

Az etetőszékbe ültetted babádat és apróra vágott zöldségeket, gyümölcsöket kínáltál? Nos, akkor te magad is alkalmazod az igény szerinti hozzátáplálást, csak nem vagy annak tudatában. Ami miatt kedvelt ez a módszer az, hogy a gyerekek ilyen formán sokkal kíváncsibbá válnak új ízekre, új ételekre. Ez pedig akár a későbbiekben is igaz marad, vagyis kevésbé lesznek elutasítók idegen ételekkel szemben.

További izgalmas témákért látogass el a Coloré oldalára!


Kapcsolódó cikkek

Kreatív előtte-utána fotózás

Íme a legkreatívabb előtte-utána fotók a babavárásról

A cikkben bemutatjuk, hogy milyen a terhesség előtti és utáni élet.

Laktózérzékeny kisbabák - így vedd észre!

Laktózérzékeny a kisbabám?

Mit tehetünk, ha laktózérzékeny a kisbabánk?

Sztáranyukák vallomásai

Sztármamik vallomásai az anyaságról

A cikkben sztármamik vallanak az anyaságról.