Ne a kukába dobd, inkább add tovább a gyerekholmikat!

A környezetvédelem nem csak egy zavaró hóbort, hanem a jövő generációira való odafigyelés is. Ez az, ami segíthet meggyőzni a szülőket, hogy ne pazaroljanak akkor se, ha a babáik kényeztetéséről van szó.
Bánj tudatosan a babaholmikkal is

„Akkor vagyok jó szülő, ha minden megadok a gyerekemnek” – gondolja sok anya és apa, amikor arról van szó, hogy mit kell megtennie a gyermeke boldogságáért. Ahhoz, hogy előteremtsük a szükséges feltételeket, nem kell felvásárolnunk mindent, ami szembejön velünk a boltokban, törekedjünk inkább arra, hogy érzelmileg stabil és biztos hátteret, egy élhető jövőt biztosítsunk a számára. Ennek nem feltétele, de egy eszköze, ha tudatosan bánunk a gyerekholmikkal is.

Szeretnénk bátorítani a szülőket, hogy merjenek olyan ruhákat, játékokat, eszközöket használni, amik nem feltétlenül vadonatújak, és ebben a szellemben adjanak is tovább nyugodtan olyan még jó állapotú holmikat, amikre nekik már nincsen szükségük.

Mi is tudjuk, hogy a babaruhák mintáinak alig lehet ellenálni, hogy szinte fillérekért beszerezhetőek az aranyosabbnál aranyosabb rugdalózók, pulcsik, ruhák, nadrágok... De az sem elhanyagolható, hogy ezeket az imádnivaló ruhácskákat jó esetben néhány hónapig, de inkább hétig, napig hordja csak a pici. A felesleges felhalmozás, illetve pénzköltés elkerülése az, ami a környezetre jótékony hatása mellett igazán fontossá teszi, hogy ne vásároljunk, halmozzunk fel feleslegesen. Nézzünk szét csoportokban, beszéljünk ismerőseinkkel, járjunk turkálóba, és máris egy lépéssel közelebb vagyunk a jobb jövő felé, amiben majd gyermekünk is felnő.

Az ajándékozás egyébként nem csak a ruháknál működik. Könyveknél éppen ennyire használható. Ebben az esetben egyébként érdemes még esetleg a könyvtárat is kipróbálni, hiszen ott is rengeteg lehetőségünk van találni megfelelő gyerekkönyvet, ráadásul azzal sem kell fáradni, hogy mi legyen a sorsa a megunt mesekönyvnek, mert egyszerűen csak vissza kell vinni.

A játékokra, is érvényes ez a lehetőség. Ha van a környezetünkben olyan barát, ismerős, akinek kisbabája van, érdemes velük emiatt is tartani a kapcsolatot. A néhány hónapos babák érdeklődését felkeltő zörgő, zizegő játékok szinte egy szempillantás alatt eltűnnek a fakockák árnyékában, ezért jó, ha tudjuk kinek adni.

A babakocsik, hordozók, gyerekülések már kicsit komolyabb beruházást igényelnek, de egy idő után ezek is feleslegessé válnak. Internetes csoportokban is érdemes szétnézni, ha minden alkatrésze megvan, működnek az elemei, kár egy újat venni, ha használtat is találunk a kedvünkre valót.

Kapcsolódó cikkek

Várandósság alatt is stlíusosan!

Így maradj stílusos a terhesség alatt is

Terhesség alatt is stílusosak maradhatunk.

Mióta öltöztetjük kékbe a kisfiúkat?

Mikor lett a fiúk színe a kék?

Ma nagyon furcsának tűnik, pedig nem is olyan régen még a kislányokat öltöztették kékbe.

Négyes ikrek pelenkázása

Ügyes anyuka mutatja be, hogyan teszi tisztába négyes ikreit

Egy anyukáról számolunk be, aki a négyes ikreit teszi tisztába.