Hogyan telnek az ünnepek egy kisbabával?

Az, hogy milyen lesz a karácsony egy kisbabával, csak rajtunk áll. Ahol pici baba van a családban, bizony át kell értékelni az eddigi karácsonyokat, hiszen egy csecsemőnek mások a szükségletei, mint a család többi tagjának.
Hogyan telnek az ünnepek egy kisbabával?

Felesleges úgy tenni, mintha semmi nem változott volna. Egy baba érkezése mindent megváltoztat. Nem érdemes rohangászni ajándékokért old meg egyszerűbben, rendelj online vagy vegyél vásárlási utalványt a családodnak és a barátoknak.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan telik ez az időszak egy babával.


Hol legyen az ünnep?

Ha megteheted akkor fogadd el az édesanyád vagy anyósod ajánlatát, és menjetek hozzájuk. Természetesen csak akkor, ha elérhető közelségben élnek hozzátok.

Neked pihenés nekik boldogság! Vendég légy most, ne házigazda. Ne stresszelj most, a nyugalom az első. Karácsonykor úgyis túláradnak az érzelmeink, fáradtabbak vagyunk, pláne egy kisbabával aludni sem lehet eleget. Az anyukának is kellhet egy kis csend. De ugyanígy a babának is sok lehet az újdonság. Sok új ember, új illatok sok új hang, figyeljünk a baba jelzéseire. Jobb ha téged szolgálnak most ki, és nem te szolgálsz ki másokat.


Hagyományaink

Miután ez az első karácsonyunk a babával most kell kialakítani a hagyományainkat. A szenteste előtti órák úgyis zűrösek, mindenki kapkod, célszerű előre megbeszélni mit mikor szeretnénk tartani. Úgy ünnepeljetek ahogy nektek jó, a ti családotok legyen a központ az életetekben.

Öltöztesd ünnepibe a lakást még december elején, így már hetekkel korábban tudtok hangolódni erre az időszakra. A karácsonyi ágyneműhuzatokat webshopból is beszerezheted, így alvásidőben meg tudod rendelni a dekoráció egy részét. Tedd hagyománnyá a díszítést, így a gyerkőc is szépen lassan megismerkedik ennek jelentőségével.


Ünnepi menü

Az újdonsült anyukák ne most akarjanak a konyhában végig főzni egy komplett menüt. Ha úgy gondolod mégis csak főznél, akkor maradj a hagyományos, bevált recepteknél. Ugyanis az új családtagnak is vannak szükségletei, főként ha még szoptat az anyuka. Nagy valószínűséggel neki is szüksége lesz az anyukájára naponta többször, főzés közben is.

A nagyobb babák, akik már tudnak pépeset enni, az anyukájuk ne kóstoltassa végig a karácsonyi menüt, mert a hasfájós kicsik nyűgösek és elrontjuk az egész család ünneplését ezzel, a gyerek meg szenvedni fog.


Ajándékozás

Az ajándékozásnál is tartsunk mértéket, hiszen egy pici baba még nem tudja értékelni az ajándékot, amit nagy gondosan kiválasztottak neki. Arról nem beszélve, hogy a rokonság bőven el fogja látni játékkal, sokszor feleslegesen.


Szabályok

Sok anyuka azért aggódik, mert félti a gyerekét attól, hogy a rokonok és a barátok látogatásaival a baba össze szedhet valami fertőzést, ezért nem örül a tömeges karácsonyi látogatásoknak.

Azt azonban a többieknek el kell fogadni, hogy az édesanya mindig a gyerek érdekében aggódik, így ha ő nem szeretné a vendégjárást, akkor azt tudomásul kell venni a hozzátartozóknak.


Tanácsadók

Sok esetben vannak olyan családtagok akik sokkal jobban tudják mint az ifjú szülők, hogy hogyan kell bánni a babával, és kérés nélkül adják a szerintük segítőkész tanácsokat. Miután az anyukának legkevésbé van szüksége ezekre a tanácsokra, válasz helyett köszönjük meg a tanácsot és váltsunk át más témára a beszélgetés során.

Összegezve

A karácsony lehet ünnep kisbabával is, csak az eddigiekhez képest kicsit átalakulnak ezek a napok.

Kapcsolódó cikkek

Bánj tudatosan a babaholmikkal is

Ne a kukába dobd, inkább add tovább a gyerekholmikat!

A baba kinőtt ruhájának, megunt játékának nem kell rögtön a szemétben végeznie, sokkal jobb és tudatosabb megoldás is van.

A tökéletes babaszoba leírása

Ilyen a tökéletes babaszoba

Legyen rózsaszín, kék? Kalózos vagy tündéres? Az ideális babaszoba egészen máshogy fest, mint ahogy azt sok kismama elsőre elképzeli.

Baba sírás

Mennyit sírnak a babák?

A cikkből kiderül, hogy mennyit sírnak a babák.