A gyerekjóga előnyei

Korábban már kifejtettük a kismama jóga jótékony hatásait, most hozunk néhány példát arra, hogy miért jó, ha a kisgyerek is jógázni kezd. Nem feltétlenül kell elvinnünk gyermekünket egy jógacsoportos órára, akár mi szülőként is tornázhatunk velük otthon, vagy egy stúdióban, a lényeg az a sok pozitív hatás, amit a jóga magában hordoz.
A gyerekjóga pozitív hatásai

Manapság szerencsére a jóga egyfajta divatmozgás lett, ami persze ennél sokkal több. A jóga nem csak a testet, és nem főleg a testet hanem a lelket erősíti, tisztítja meg és tartja rendben. Természetesen a testre is számos pozitív hatása van a különböző mozdulatok, gyakorlatok végzése. Saját határainkat is megismerhetjük, és akár feszegethetjük is azokat.

Aki éveken át, egészen időskoráig gyakorolja a jógát, annak garantáltan nem lesz kihívás idős korában sem felmenni a lépcsőn, cipelni a bevásárlózacskókat vagy játszani az unokákkal. Időseknek, de akár kisgyerekeknek is kifejezetten ajánlott ez a mozgásforma.

Ha már egy kismama a várandósság ideje alatt elkezd jógázni, semmiképp sem szabadna abbahagynia, sőt a legjobb, ha a gyermekkel folytatja ezt a mozgást. Természetesen érdemes megvárni, amíg picit nagyobb lesz a gyermek, de már totyogó, vagy óvodás korában érdemes magunkkal vinni a jógaórára, vagy akár otthon együtt tornázni.

Ha egy gyermek jógázik, annak számos előnye lehet a kicsi testére és lelkére egyaránt. Mindenképpen fejlődik az állóképessége, a koordinációs képessége, a hajlékonysága. A testtartása is nagyban javul, illetve már eleve szépen, helyesen fejlődik. A jóga a lélek erősítője is, tehát önbizalomnövelő képessége is van. A gyerekek iskolás korában nagyon fontos a tanulás hatékonysága, ezzel sajnos nagyon sokan küzdenek. Már gyerekkorban elveszítik a lelkesedésüket, mert valamit egyszerűen nem tudnak megtanulni. Ezért is kifejezetten jók a különböző sportok, de természetesen a jóga is tökéletesen alkalmas arra, hogy fejlessze a gyermek koncentrációját, és enyhítse a tanulási nehézségeket.

Ezek a példák csak nagyon kis részei annak, hogy valójában mit ad a jóga. Érdemes tehát elmenni, elvinni gyermekünket, és akár közösen is gyakorolni ezt a mozgásformát, hogy megtapasztalhassuk az összes pozitív hatását.

Kapcsolódó cikkek

Tippek kisgyermekes anyukáknak - bölcsőde

Mikor mehet bölcsibe a gyermek?

A cikkben arról olvashatsz, mikor menjen a gyerek bölcsibe.

Fiatal influenszerek - 2. rész

A világ legfiatalabb influenszerei (2. rész)

A cikkben a világ legfiatalabb influenszereit mutatjuk be.