A kis kedvenc érzelmi támogatást nyújt a gyermeknek

Szinte minden családban eljön az a pillanat, amikor a gyermek egy háziállatot szeretne. A gyerekek csak azt látják, hogy ezek a kis állatok aranyosak, jó velük játszani és jó azokról gondoskodni, míg a hozzáértők szerint egy-egy ilyen háziállat érzelmi támogatást is biztosít a gyermek számára, mindemellett csökkenti a mentális rendellenességek kialakulásának az esélyét. A kis állattal való törődés, az iránta érzett szeretet pedig a gyermek érzelmi fejlődését is megtámogatja. Mutatjuk, hogy miért is biztosít a háziállat a gyermek számára érzelmi támogatást és azt is, hogy milyen állatot vásároljunk a gyermekünknek!
A kis kedvenc érzelmi támogatást nyújt a gyermeknek

Érzelmi támogatás és a háziállat

Sajnos, a betegségek nem válogatnak, és egy-egy gyermek még akkor is lehet mentálisan beteg, ha szerető, gondoskodó családban nevelkedik. A gyerekek között is felüti a fejét a depresszió, a szorongás és egyre több gyermek kapja meg az ADHD diagnózist, ami nem más, mint figyelemhiányos zavar.

A gyerekek számára egy - egy háziállat szinte csodát művel. A háziállat sokféle módon nyújt érzelmi támogatást a gyerekeknek. Előfordul, hogy a szülőnek is vannak rosszabb napjai, amikor nem tud annyit foglalkozni a gyermekével, amennyit szeretne. Ilyenkor is nagyon hasznos egy cica vagy egy kutya, így a gyermek nem érzi magát magányosnak.

A gyerekek is átélhetnek traumatikus élményeket, ami lehet a szüleik válása vagy a nagyszülő halála. A kis kedvenc, még a traumatikus élmények feldolgozásában is a gyermek segítségére lehet.

A gyerekeknek is meg kell tanulniuk felelősséget vállalni és a gondoskodás élménye is nagyon hasznos a jövőjükre nézve. Mivel is tapasztalhatná meg a gyermek ezeket, ha nem azzal, hogy egy kis állatról gondoskodik?

Ma már tényként írják le a szakértők, hogy azoknak a gyermekeknek jóval edzettebb az immunrendszere, ahol a családban valamilyen állat is él családtagként.

A kis állat érzelmi támogatást biztosít a gyermek számára, ami a gyermeket sokkal nyitottabbá és barátkozóbbá teszi, ezzel pedig a gyermek, sokkal egyszerűbben tud szociális kapcsolatokat kialakítani. Nem mellesleg, a gyermek kötődni is fog a kis kedvencéhez, ami pedig más képességeit is fejleszti, mint például empátia, türelem és a szeretet képessége.

Milyen kis kedvenc kerüljön a családba?

Mindenképpen olyan állattal lepjük meg a gyermekünket, amilyen állatra vágyik. Hiába veszünk neki kutyust, ha ő a teknősökért van oda. És, hogy milyen állatokért szoktak a gyerekek könyörögni a szüleiknek? A legtöbben kutyát és cicát szeretnének, de nem ritka az sem, hogy a gyermek aranyhalat, valamilyen madarat, nyuszit, hörcsögöt, tengeri malacot vagy éppen valamilyen hüllőt szeretne.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

A baba első születésnapja

Ötletek az első születésnapi zsúrhoz

Az első szülinapi zsúr izgalmas. Ötleteket adunk hozzá.

Életveszélyes cipőpróba

Kórházba került egy kislány a cipőfelpróbálás után

A cikkben megtudhatod, miért vigyáz, amikor cipőt veszel a gyerekednek.