Hogyan kerüljük el a testvérek közötti féltékenységet szülőként?

Családot alapítani nem egyszerű feladat. Az első gyermek érkezése alaposan próbára teszi az addig kiválóan működő párkapcsolatokat is, míg a tesó(k) érkezte a gyerekek közötti féltékenység problémáját vetheti fel.
Hogyan kerüljük el a testvérek közötti féltékenységet szülőként?

Nincsenek olyan családok, ahol ne követnének el hibákat, ezt az állapotot kergetni, csak megnehezíti a szülők dolgát. Ennek ellenére is sokat lehet tenni azért, hogy az új helyzet idővel mindenki számára megfelelő legyen.

Akadnak olyan testvéri kapcsolatok, amik a kezdettől fogva gördülékenyen és jól működnek, de teljesen természetes az is, amikor egészen más a helyzet. A korkülönbségnek nagy szerepe van, hiszen egy nagyobb gyerekkel már lehet beszélni a testvéri viszonyokról, gyakran ők azok, akik testvérre vágynak, kérlelik a szüleiket, hogy legyen végre még egy baba a háznál.

A kommunikáció ellenére is a nagyobb gyerekek életébe érkező testvér felborítja az addigi világukat, és minden addigi vágyuk ellenére sokszor inkább visszacsinálnák az egészet. A korábbi szokások átalakulása, az addigi szerepkörből, az egyetlen utódéból való kikerülés, az anya figyelmének megosztása sokszor felkavarja az állóvizet. Amikor a nagyobb testvér legszívesebben visszavitetné a kórházba az új jövevényt, akkor fontos, hogy figyeljünk arra, segítenünk kell szülőként, hogy a nagyobb gyerek önbizalma helyreálljon.

Harc a figyelemért

Talán némileg rosszul hangzik, hogy a gyerekek harcolnak a figyelemért, de amikor azt tapasztalják, hogy az, ami addig csak az övék volt, jelentősen lecsökken, és az új jövevényre irányul, akkor hajlamosak sok mindent bevetni, hogy visszakapják azt, ami az övék volt. Ilyenkor teljesen megváltozhat a gyerekek korábbi viselkedése, testi és lelki tüneteket is láthatunk, agresszívvá válhat, indulatossá, éjszakánként bepisilhet, újra igényelheti a már elhagyott cumit.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy hagyjunk időt gyerekeknek, a babára vonatkozó sok szabály a felnőtteknek is nehézséget jelent, nemhogy egy gyereknek. Próbáljunk külön időt szánni a nagyobb gyerekekre is, segíteni feldolgozni az új helyzetet, ne hasonlítgassuk őket egymáshoz!Figyeljünk a jelekre, illetve amennyire lehet, osszuk meg a figyelmünket, legyen külön idő, hogy kialakulhasson az új, mégis biztonságos szerep.

Szerző: Galambos Dániel
Fotó:
Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Fiatal influenszerek - 1. rész

A világ legfiatalabb influenszerei (1.rész)

A cikkben a világ legfiatalabb influenszereit mutatjuk be.

A gyerekjóga pozitív hatásai

A gyerekjóga előnyei

A gyerekjógának is vannak előnyei. Mutatjuk, melyek ezek.